Care-i treaba cu algoritmul organic de Instagram?! Deslușim noi acum misterul!
În ultima vreme, creatorii de conținut, dar și brandurile care au activitate pe Instagram se plâng de schimbări în ceea ce privește frecvența cu care postările apar în feed. Sau mai bine zis, lipsa acesteia. Astăzi însă vrem să vă spunem, pe scurt cum stă treaba cu algoritmul. Nu zvonuri, nu bănuieli, ci fapte confirmate.
Nu doar un algoritm organic, ci mai multe care funcționează simultan
Deși în exprimarea de zi cu zi ne referim la un concept individual, un algoritm care dictează tot, în realitate e vorba de mai multe care influențează experiența userilor pe platformă, în
Vorbim așadar de 4 algoritmi diferiți:
- Algoritmul de feed
- Algoritmul paginii Explore (pagina afișată înainte de opțiunea de Căutare)
- Algoritmul pentru IGTV
- Algoritmul dedicat Reels-urilor
Algoritmul organic de afișare în feed este determinat de 4 factori cheie
Într-un live recent făcut pe Instagram, Adam Mosseri, Head of Instagram, a dezvăluit cum funcționează exact algoritmul de feed. Așa că, de la el am aflat care sunt factorii cheie după care acesta funcționează:
a. Informații despre postare – este fotografie? Este video? Ce subiect are? Câte like-uri are?
b. Informații despre cel care postează: este prieten cu cei cărora le este afișat? Cât de des postează?
c. Activitatea ta: ai tendința de a urmări conținut video? Cu ce tip de conținut interacționezi de obicei?
d. Istoricul interacțiunii tale: de obicei, interacționezi cu ceea ce postează respectiva persoană?
În funcție de aceste criterii, algoritmul calculează care sunt șansele ca cineva să interacționeze cu o anumită postare, care poartă numele de scor de interes și de care depinde afișarea în feed a unei postări.
De asemenea, algoritmul de feed ia în considerare 5 detalii suplimentare
În timpul live-ului de care am pomenit deja, Mosseri a mai spun și despre alte interacțiuni care contează pentru a încuraja algoritmul să dea un scor cât mai bun unei postări:
a. Timpul petrecut pe acea postare: cât timp va petrece un utilizator?
b. Like: care e probabilitatea utilizatorului care interacționează cu postarea de a-i da like?
c. Comment: care e probabilitatea de a comenta a utilizatorului care vede postarea?
d. Save: dar probabilitatea de a salva postarea ?
e. Click către profil: care e probabilitatea de a vizita profilul
Atunci când rezultatul nu e unul prea mare, algoritmul deprioritizează postarea.
Adăugarea cuiva la Close Friends le crește rankingul
Dacă când un utilizator sau un cont de business este încadrat ca “prieten apropiat”, rankingul contului crește. Pe de altă parte, când o postare primește Not Interested în pagina Explore, postările contului căreia îi aparține va suferi deprioritizare. Ciudățel, nu?
Toate conturile (personal, business sau de creator) sunt tratate la fel
Un mit care s-a tot vehiculat de câțiva ani încoace și care a fost demontat chiar de cei de la Instagram. Să îi credem oare pe cuvânt?!
Fiecare comentariu primit este considerat interacțiune
Un alt mit care a tot circulat printre utilizator și marketerii se referă la comentariile pe care o postare le primește. Și da, fiecare comentariu este relevant și important în ranking-ul fiecărui cont. Indiferent că e comentariu doar dintr-un emoticon sau propoziții complexe. Însă, mai contează și cine sunt cei care comentează, cât de des interacționează cu respectivul cont și cât timp petrec acolo.
Interacțiunile din primele 30 de minute de la postare nu contează
Și iată încă o supoziție care se dovedește a fi neadevărată: contează interacțiunea în general, nu ceea ce se întâmplă cu o postare în primele 30 de minute. Sunt mult mai relevante ideile expuse la punctul 2, nu cronometrul setat după ce ai dat click și ai postat.
Algoritmul organic de feed nu favorizerază postările video în detrimentul celor foto. Nu încă.
Deși toate postările sunt egale în șansele de a fi afișate către cât mai mulți urmăritori, diferența o face impactul pe care îl are un anumit gen de conținut: materialele video generează mai mult engagement și primesc mai mult timp din partea utilizatorilor care, odată ce le-a fost captată atenția, sunt șanse mari să urmărească până la final. De aici și succesul mai mare pe care o postare video o are, de obicei, față de una simplă, cu o fotografie.
Dacă ai ajuns până aici cu lectura, înseamnă că ești cu adevărat interesat de felul în care funcționează această platformă. Hai să vorbim si să te ajutăm să ai succes pe Instagram și să vinzi mai mult și pe acest canal!