News
0

Facebook dezvoltă o clonă Clubhouse: tot ce trebuie să știi

Facebook are un întreg istoric de clonare a produselor competiției. Astfel, de când a apărut Clubhouse, Mark Zuckerberg a pus ochii pe noul trend al internetului: conținutul audio.

New York Times relatează că Facebook lucrează la propria versiune a aplicației Clubhouse – start-up-ul pentru socializare pe bază de invitație care a făcut furori în ultima vreme în rândul utilizatorilor. Conform Times, produsul se află încă în “primele etape de dezvoltare”, deci data în care ar putea fi lansat rămâne incertă.

Așa cum explică ziarul Times – “Directorii Facebook au ordonat angajaților să dezvolte un produs similar cu Clubhouse (…) iar acesta se află în primele etape de dezvoltare.”

Va reuși oare Facebook să anuleze creșterea rapidă a celei mai recente rețele audio de socializare? Nu vom ști cu exactitate până când platforma deținută de Zuckerberg nu-și va extinde orizontul prin diverse modalități de comunicare.

Hai să aruncăm o privire asupra detaliilor pe care le avem în momentul de față.

De la ce a pornit totul?

Clubhouse, rețeaua audio-socială pe bază de invitație, a înregistrat o creștere masivă în ultima vreme, trecând de la 600.000 de utilizatori activi în decembrie, la 2 milioane în mai puțin de o lună mai târziu. Acest lucru i-a determinat pe cei de la Twitter să facă demersuri cu un feature audio similar, numit Spaces, care încă se află în faza de beta în momentul de față. Echipa Twitter a achiziționat de asemenea și compania de podcasting Breaker, pentru a-și consolida eforturile.

Devine din ce în ce mai clar faptul că o mulțime de pasionați ai tehnologiei cred în puterea conținutului audio, care va deveni un format important pentru comunicare în viitorul apropiat. De aceea, toți se grăbesc să implementeze diferite audio features înainte ca trend-ul să-și piardă popularitatea.

Mai nou, compania Facebook se pregătește să acționeze în aceeași direcție. 

Facebook lucrează la dezvoltarea unei clone Clubhouse

Marea veste a apărut la doar cinci zile după ce CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, s-a alăturat Clubhouse și a participat că Speaker într-o conferință în cadrul căruia a vorbit despre viitorul realității virtuale și augmentate. Prezența sa în aplicație a fost un șoc pentru toată lumea, mai ales ținând cont de faptul că e o nouă rețea de socializare.

Dar ceea ce nu a venit că o surpriză a fost decizia sa de a dezvolta o clonă a aplicației Clubhouse. Facebook are un istoric lung al replicării aplicațiilor competiției. Compania s-a inspirat de la multe alte platforme, inclusiv în ceea ce privește feature-ul Instagram Stories – pe care le-a “împrumutat” de la Snapchat, și Instagram Reels, care a devenit competiția directă a TikTok. Potrivit surselor, chiar și în etapele sale timpurii, Facebook ar fi copiat butonul de “Like” de la aplicația Friendfeed.

“Timp de mulți ani am reușit să conectăm mulți oameni prin tehnologii audio și video, și în continuare explorăm noi modalități de a îmbunătăți experiența utilizatorilor”, a relatat Emilie Haskell, o purtătoare de cuvânt a Facebook.

Desigur, Facebook are deja implementat feature-ul de video Rooms, dar și tool-uri similare de “meet-up”. Însă cu toate aceste features, tot nu oferă aceeași funcționalitate. Din moment ce abordarea Clubhouse generează mai mult interes, pare logic că Facebook ar căuta să adauge ceva similar – având în vedere că are deja infrastructura în vigoare și poate oferi instrumente similare publicului său.

Este acest lucru un atac direct asupra Clubhouse?

Nu chiar. Dar cu toate acestea, reprezintă un risc destul de mare pentru aplicația audio. În esență, Clubhouse nu are nici o caracteristică definitorie care să nu poată fi reprodusă cu ușurință de alte platforme. O mare parte din atracția camerelor audio e simplitatea acestora – e foarte ușor să treci dintr-o cameră în alta, iar acest lucru implică cerințe tehnice minime, deoarece conexiunea audio nu ocupă aceeași încărcare a serverului precum întâlnirile video.

Se repetă oare istoria?

Anul trecut, în timpul unei audieri a Congresului în S.U.A., Mark Zuckerberg a recunoscut că Facebook a adaptat diferite features ale competitorilor cu scopul de a-și “menține poziția”, o abordare care pe viitor ar putea să conducă la sancțiuni suplimentare.

Având în vedere istoria pe care compania o are, nu e de mirare că noul anunț nu a venit ca o surpriza. Cu toate acestea, ar fi interesant să vedem dacă Facebook poate introduce o versiune mai buna a experienței utilizatorului în stil Clubhouse, mai ales având în vedere omniprezența grupurilor din rețea, unde un asemenea tool ar putea deveni extrem de popular.

Va aduce acest lucru probleme pentru Clubhouse? Rămâne de văzut. Va trebui să așteptăm și să vedem următoarele evoluții, atât pentru Twitter Spaces, cât și pentru noul efort din partea Facebook.

Acest articol a fost realizat de Champaigns.ro

Sharing is caring
Articole asemănătoare
facebook-audience
Ghidul targetării Facebook Ads: ce e diferit în 2021?
Cum să folosești noua funcție Live Rooms pe Instagram
clubhouse
Ce este Clubhouse – platforma fenomen de audio-chat pe bază de invitație, evaluată la un miliard de dolari în mai puțin de un an de la apariție

Lasă un comentariu

Comentariul tău

Nume*
Website