Facebook tips and tricks, Uncategorized
0

Off-Facebook Activity Tool. Ce date preia Facebook despre tine?

Off-Facebook Activity tool

În sfârșit, avem tool-ul promis încă din August 2019! Mark Zuckerberg îl numise atunci un buton de “Clear History”, dar acum are numele de Off-Facebook Activity tool. Prin acest tool poți vedea care sunt brand-urile care s-au folosit de informațiile tale din Facebook pentru a-ți afișa campanii cu reclame. Mai mult ca sigur îți sună familiar – îți amintești reclama aia cu pantofii pe care tocmai i-ai adăugat în coș pe site-ul tău preferat de fashion, nu? 😁

De-a lungul timpului, Facebook nu s-a bucurat de cea mai grozavă reputație când a venit vorba despre protecția datelor utilizatorilor, iar Off-Facebook Activity tool face parte dintr-un proces mai elaborat care se dorește a fi implementat. Practic, fiecare persoană care deține un cont pe platforma de social media poate de acum înainte să gestioneze informațiile pe care le share-uiește cu diverse brand-uri, companii, magazine online etc., sau poate să le șteargă complet din istoricul Facebook.

Off-Facebook Activity tool

Off-Facebook Activity tool e simplu de găsit: în Settings, meniul din stânga, la Your Facebook Information. Dă click și vei vedea o explicație scurtă despre ce face tool-ul și despre cum primește Facebook activitatea ta de pe site-uri și aplicații: prin Facebook Pixel, Facebook SDK sau prin modul în care ai ales să te loghezi.

Off-Facebook Activity tool

De acolo, vei vedea mai multe opțiuni:

1) Manage Your Off-Facebook Activity

Aici vei vedea toate business-urile care, prin aplicații și site-uri, au primit informațiile tale. Dacă te aștepți la un număr destul de mare, relax – sunt mai multe decât te aștepți. 😅

2) Clear History

Poți șterge toate informațiile colectate de Facebook, dar asta NU înseamnă că site-urile și aplicațiile nu vor mai colecta date despre tine sau că vei vedea mai puține reclame în viitor; acesta este un pas pe care trebuie să îl faci separat. În plus, este posibil să fii delogat din unele site-uri dacă te logasei prin Facebook.

3) Access Your Information

4) Download Your Information

Aici apar toate postările, toate like-urile și comentariile, toate persoanele pe care le urmărești sau care te urmăresc pe tine și lista continuă. Pe scurt, toată informația pe care ai urcat-o, distribuit-o și / sau like-uit-o pe Facebook vreodată. 🙂 Apoi, dacă dorești, o poți descărca în totalitate sau doar anumite segmente.

Off-Facebook Activity tool

5) Manage Future Activity

Aici e partea interesantă – poți permite în continuare tool-ului să îți salveze informațiile sau poți bloca acest lucru. Pentru o experiență cât mai transparentă, îți sugerăm să ții acestă opțiune activă.

6) Help

Link către statement-ul oficial Facebook despre tool.

Probabil că acum ești destul de curios să vezi în ce categorii de interese ai fost inclus de către Facebook pentru a-ți fi prezentate reclame. Du-te în Settings și intră pe categoria de Ads, din meniul din stânga.

Off-Facebook Activity tool

Aici este locul în care poți gestiona ce informații a primit și (încă) primește Facebook despre tine. Categoria Your Interests îți arată interesele pe care advertiserii le-au selectat când au setat o anumită campanie, astfel încât tu să o vezi în feed (sau în alte placement-uri). De la “News and entertainment”, “Hobbies and activities”, “Food and drink” și până la “Shopping and fashion” sau “Travel”, categoriile de interese au la rândul lor subcategorii create pe baza interacțiunilor tale cu anumite pagini și postări.

Mai jos, la Advertisers and Business, îți sunt prezentate brand-urile care au urcat o lista în care se regăseau informațiile tale și ți-au trimis reclame, brand-urile cu ale căror site-uri sau aplicații tu ai interacționat, precum și cele cărora le-ai dat Hide Ad. Merită să verifici, cu siguranță vei fi surprins. 🤭

Your Information si Ad settings sunt categoriile de unde tu poți decide ce informații se transmit despre tine către advertiseri. Selectează dacă vrei ca statusul tău marital, angajatorul, jobul sau nivelul educației să fie transmis și ce ad-uri dorești să îți apară în funcție de datele, activitatea și acțiunile tale pe Facebook. La Hide ad topics, poți ascunde în permanență reclame despre subiecte sensibile precum alcool, parenting sau animale de companie. Iar la final, Facebook îți oferă un link către articolul oficial despre cum funcționează Facebook Ads.

Parcă acum e mai simplu de înțeles ce anume se întâmplă în spatele scenei când vorbim despre campaniile cu reclame pe Facebook, nu? Dacă ai nevoie de mai multe informații despre Facebook ads & more, aruncă un ochi pe blogul nostru.

Sharing is caring
Articole asemănătoare
Cum să fii mai bun decât algoritmul Instagram în 2020?
De ce să folosești tool-ul de A/B testing de la Facebook Ads?
Cum să fii înaintea concurenței de Black Friday 2019?

Lasă un comentariu

Comentariul tău

Nume*
Website